Noć Knjige 2021

Dragi prijatelji knjige,

S veseljem vam najavljujemo Noć knjige, koja će održati u petak 23. aprila. U Godini čitanja, zajedno s vama, želimo kvalitetnim programima i akcijama pozornost skrenuti na knjigu i citanje i govoriti o položaju i vrijednosti knjige u savremenom društvu.

Pozivamo vas stoga da u petak 23. aprila, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem ce u središtu biti upravo knjiga. Prilikom njegovog planiranja vodite računa o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama, koje će odrediti hoćete li svoje događanje smjestiti u fizički ili virtuelni prostor. Iskoristite online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prenose uživo i ostale mogućnosti kojima raspolažete kako bismo i ovoga puta jedinstvenom akcijom i zajedničkim snagama podijelili radost čitanja i pisanja.

TEMA NOĆI KNJIGE 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

U Noći knjige 2021. vas podstičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja

Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. Svojim angažmanom u Noći knjige 2021. pomozite nam da dokažemo tvrdnju kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti već i prisustvo knjiga u našem životu.

Pozivamo vas da mašti date na volju kada je program obilježavanja Noći knjige u pitanju.

Svoje programe i akcije u Noći knjige 2021. možete prijaviti do 23. aprila putem maila nocknjige.cg@gmail.com.

Poveznica - pročitaj više

NAGRAĐENI RADOVI U OKVIRU KONKURSA - POSADI PRIČU!

Dragi đaci, učitelji, nastavnici,

Hvala svima što ste podijelili sa nama vaše priče i sa zadovoljstvom smo ih pročitali. Želimo da kažemo da ste svi odgovorili na zadatak i da vjerujemo da ćete izrasti u velike ljude koji posjeduju osobine koje su i željeli da posade u svojoj okolini. 

Kako pravila konkursa i nalažu mi smo odabrali dva rada, iako su svi bili sjajni.

U kategoriji od 1 do 4 razreda osnovne škole nagradu za najbolji rad dobila je Petra Vujisić, učenica II-1 razreda osnovne škole ,,Pavle Rovinski'' iz Podgorice a učiteljica je: Maja Petričević. Podijelićemo sa vama njenu priču:

Ljubocvijet

Nekada davno živjela jedna djevojčica po imenu Hana. Hana je voljela cvijeće. Jednoga dana Hana je pitala mamu:

“Mama da li mogu ići sama u šumu da berem cvijeće?” 

“Možeš, ali ne idi predaleko”, reče joj mama.

Krenula je uskim puteljkom. I tako je Hana išla šumom i odjednom ugledala puno cvijeća, a među cvijećem bio je jedan novi cvijet za koji nije znala kako se zove. Hana ga je nazvala Ljubocvijet.

Pogledala je u polen cvijeta i tu je vidjela novo sjeme, sjeme ljubavi. Ljudi su od tada presađivali sjeme, pa Ljubocvijet svake godine iznova cvjeta širom planete.

Petra je odabrala da djevojčica Hana posadi sjeme ljubavi i podijeli ga sa svima  – sada kada svojoj široj porodici, prijateljima i svima koje volimo ne možemo uživo pokazivati ljubav, sjeme koje je procvjetalo u Ljubocvijet pomoći će nam da se sjetimo koliko ljubavi imamo za druge i drugi za nas.

U kategoriji od 1 do 9 razreda osnovne škole nagradu je dobio Pavle Mrdak, učenik VIII-1 razreda osnovne škole ,,Maksim Gorki'' iz Podgorice, mentor: mr Svetlana Sekulić. A ovo je njegova priča:

ODISEJA 2354 god 
 
Polako se budim, ustajem i ugledam čudan prizor. Sunca nigdje, samo velika magla,prašina...Vidim čovjeka ili ženu u čudnom odijelu- skafanderu, sa maskom na ustima.Neko čudno vozilo lebdi nekoliko metara iznad zemlje, ne kreće se po prljavom asfaltu. Pitam: Šta se dešava? Odgovara nepoznati glas: ,,Ja sam Hak,kompjuter.Danas ne preporučujem izlazak.Solarna oluja još traje.Rezerve hrane i vode su na minimumu.U morima i okeanima života jedva ima.Ostalo je svega nekoliko vrsta, one najotpornije.One su izmijenile izgled usljed velikih zračenja.Biljke rastu samo u plastenicima, gdje se oponašaju uslovi života prije velikih katastrofa.” 
 
Posadio sam sjeme odgovornosti. Čuvajmo našu divnu planetu. Zahvalimo joj onim što ima svako od nas-velikom ljubavlju! 
 

 

Poveznica - pročitaj više

SLAVLJE KNJIGE 23.APRILA

Dragi prijatelji knjige,

U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, odlučili smo da ovogodišnju Noć knjige drugačije osmislimo, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg. Prvi put za sedam godina manifestacija Noć knjige će se održati 23.aprila i to virtuelno a pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco.

Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak koji šalje poruku S KNJIGOM NISI IZOLOVAN! Patuljak Čituljak je knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. 

I ove godine, u okviru Noći knjige, program će biti raznolik. Predškolske ustanove će objaviti izložbe likovnih radova svojih mališana na društvenim mrežama, škole će objaviti audio i video snimke učenika gdje čitaju odlomke knjiga ili recituju, izdavačke kuće će nam dati preporuke šta čitati u izolaciji, knjižare će organizovati akcije i popuste za online kupovine, portali će organizovati pričaonice kako za najmlađe tako i za stariju publiku, biblioteke i javne ustanove će takođe imati program kroz foto konkurse, izložbe, predstave i razne pričaonice. Video poruke sa odlomcima iz knjiga ali i preporukama za čitanje podijeliće i autori Ksenija Popović, Stefan Bošković, Tanja Bakić, Nikola Nikolić, Dragana Mrkić, Nataša Žurić, Slavica Perović, Aleksandar Bečanović i mnogi drugi.

Gradska knjižara će u Noći knjiga 23. aprila povodom Svjetskog dana knjige ove godine organizovati specijalne popuste i besplatnu dostavu za sve iznose od preko 10 eura putem svog Facebook i Instagram profila, Sajta: novaknjiga.com i porudžbenica na telefon 068 880 151.

Organizacioni odbor Noći knjige je ove godine raspisao nagradni konkurs za sve osnovnoškolce pod nazivom POSADI PRIČU. Poziv osnovnoškolcima je da u napišu priču do 100 riječi gdje od deset zrna (odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, saosjećanje, humanost, pravednost, istrajnost, ljubav, preobražaj.) treba da odaberu jedno koje žele posaditi u svojoj okolini. Nagrađeni rad biće objavljen na Fb stranici Noć knjige Crna Gora 23.aprila.

Noć knjige želi jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjeriti na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ, koristeći savremenu tehnologiju da okupi sve ljubitelje knjige i čitanja.

Pozivamo vas i da redovno pratite aktivnosti na internet stranici i Facebook stranici Noć knjige – Crna Gora jer ćemo sve informacije i program dijeliti na tim kanalima.

Poveznica - pročitaj više

NAGRADNI KONKURS - POSADI PRIČU!

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacioni odbor Noći knjige raspisuje nagradni konkurs POSADI PRIČU! Pravo učešća imaju svi učenici osnovnih škola.


KONKURS za osnovnoškolce

Dragi prijatelji, nudimo vam posudice pune neispričanih priča! Dok milioni ispričanih priča na ovome svijetu traže svoje čitaoce, mi vam darujemo priče koje traže svog pisca.

Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest… Deset. Deset zrna, sjeme priča kojima želimo pošumiti Zemlju. Odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, saosjećanje, humanost, pravednost, istrajnost, ljubav, preobražaj. Odaberite sjeme koje želite posaditi u svojoj okolini. Zrno koje odaberete potrebno je posaditi u pravu okolinu, upravo tamo gdje takvih priča manjka, prikladno zalijevati i o njemu brinuti da bi ono izraslo u pravu, otpornu i korisnu priču. Manjka li u vašem razredu pravednosti? Uzgojite je! Nedostaje li poštovanja u vašim odnosima s prijateljima? Njegujte ga! Je li vaš grad gladan saosjećanja? Zalijevajte ga da bi izraslo u veliko i snažno stablo.

Nakon što ste odabrali sjeme koje želite uzgojiti posadite ga u posudicu i posmatrajte njegov rast. Kakva je priča iz sjemena izrasla? Ispričajte nam u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Ispod priče navedite koje sjeme ste odabrali, te nam objasnite zašto i kome bi ono moglo biti od pomoći.

Priči, prema želji, možete dodati i naslov (koji se ne ubraja u broj zadatih riječi).

Moć da mijenjate svijet u vama je i u vašim pričama!

 

Uslovi učešća na konkursu

  • na konkursu učestvuju učenici osnovnih u dvije kategorije:

- 1. – 4. razred osnovne škole
- 4. – 8. razred osnovne škole

  • na konkurs se mogu prijaviti prozni radovi do 100 riječi (ne uključujući naslov)
  • rad mora biti originalan i autentičan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela ili uređivan od strane mentora
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

- ime i prezime učenika, razred
- naziv i adresu škole
- ime i prezime učitelja/nastavnika, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

- radovi se šalju do 21.04. na mail adresu nocknjige.cg@gmail.com s naznakom POSADI PRIČU!

Nagrade čini poklon knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj biblioteci.

Dobitnike nagrada objavljujemo 23.aprila na sajtu i Facebook stranici Noći knjige.

Poveznica - pročitaj više

NOĆ KNJIGE IDE DALJE – 23. APRILA VIRTUELNO SLAVLJE KNJIGE!

Dragi prijatelji knjige,

U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, odlučili smo ovogodišnju Noć knjige drugačije osmisliti, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg.

Pozivamo vas da 23. aprila, kada tradicionalno organizujemo Noć knjige, Svjetski dan knjige proslavite na način na koji vam mogućnosti dopuštaju. A mogućnosti su i dalje brojne – organizovanje akcija, takmičenja, inicijativa, i njihova realizacija seže ponajprije u sferu virtuelnog. Vrijeme koje je pred nama idealno je za druženje s knjigom i čitanje. Iskoristite stoga svoje online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prenose uživo i ostale mogućnosti s kojima raspolažete kako bismo jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ. 

Pozivamo vas da mašti date na volju kada je program obilježavanja Noći knjige u pitanju.

Svoje programe i akcije u Noći knjige 2020. možete prijaviti do 23. aprila putem maila nocknjige.cg@gmail.com.


Pozivamo vas i da redovno pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti mnoštvo zanimljivosti i iznenađenja.

Ostanite kod kuće! Čitajte kod kuće!

Organizacioni tim Noći knjige 2020.

 

Poveznica - pročitaj više

ŠIRIMO PORUKU: S KNJIGOM NISI IZOLOVAN!

Iz svijeta fikcije, na plakat ovogodišnje Noći knjige stiže knjiški patuljak, knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. 

Pozivamo vas da ih podijelite na svojim stranicama te tako pomognete proširiti poruku: S knjigom nisi izolovan! Sadržaj označite hashtagovima #nocknjige i #sknjigomnisiizolovan.

Podsjetimo, Noć knjige 2020. održat će se u virtuelno, a programi i akcije u okviru manifestacije Noć knjige mogu se prijaviti do 23. aprila putem emaila nocknjige.cg@gmail.com.

Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk

Veselimo se vašem učešću! 

Organizacioni tim Noći knjige 2020.

Poveznica - pročitaj više

Noć knjige

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava osmi put će u našoj zemlji biti organizovana na nacionalnom nivou 23. aprila 2021.

O nama

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava osmi put će u našoj zemlji biti organizovana na nacionalnom nivou 23. aprila 2021.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige.cg@gmail.com