NOĆ KNJIGE ŠIROM CRNE GORE 2018

NOĆ KNJIGE ŠIROM CRNE GORE 2018

Objava: 20.04.2018 | Admin

Noć knjige se po peti puta obilježava u Crnoj Gori, u ponedjeljak 23.4. 2018. Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja okuplja zainteresovane učesnike,  promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku. Partner Kulture plus u petoj Noći knjige je Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO.

Pokrovitelji su Opština Tivat - Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti na čelu sa sekretarkom mr Dubravkom Ničkević i 9 učesnika i Opština Herceg Novi - Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, na čelu sa sekretarkom Anom Zambelić Pištalo, uključeni su Gradska biblioteka, Muzej i galerija Herceg Novi i još 10-tak institucija.

 

Oko 100 institucija, udruženja, radio stanica i organizacija obilježava Noć knjige u Crnoj Gori – duplo više nego u 2017 godini! Od vrtića, škola, muzeja, klubova, biblioteka, kulturnih centara, festivala...na raznim lokacijama: galerije, trgovi, parkovi, jezera, knjižare, biblioteke, škole, vrtići, muzeji, ceste...

Očekuju vas razni popusti, gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi, kvizovi, recitali...

Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom istakla je koordinatorka manifestacije Marta Mihičić.

Ove godine podstaknuli smo inicijativu Poezija u eteru te se 12 radio stanica širom Crne Gore priključilo čitanju poezije 23.aprila na Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Takođe imamo akciju Pivo uz knjigu – zašto da ne? gdje naš sponzor Pivara Trebjesa daruje čitaoce Nikšićkim pivom u knjižarama koje učestvuju u manifestaciji Noć knjige.

Ovaj događaj je posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio  1995. godine. Datum obilježavanja je 23.aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla, Vilijam Vordsvort i neku drugi pisci.

Važno je pomenuti da smo dio jedne veće organizacije umrežene s regionom i šire preko razmjene ideja, saradnje i praćenja realizovanja manifestacije. Zajednički koordinišemo aktivnosti, imamo isti vizualni identitet i program (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora).

S ponosom možemo reći da smo se kao punopravni i ozbiljni partneri uključili u modalitete Evropske Unije prilikom obilježavanja ove manifestacije.

Bit će nagrađeni najbolji programi u Opštini Tivat, u Opštini Herceg Novi i u Crnoj Gori.

Više o programima na www.nocknjige.me

PODJELI:

Ostalo u kategoriji NASLOVNA:

O nama

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava četvrti put će u našoj zemlji biti organizovana na nacionalnom nivou 21. aprila 2017.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige.cg@gmail.com