U meni živi i Don Kihot i Sančo Pansa :: Zelenika

U meni živi i Don Kihot i Sančo Pansa

Redovni |

MJESTO:
OŠ ILIJA KIŠIĆ,
, Zelenika,

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 00:00
Kraj programa: 23.04.2018 u 00:00

RADNJA:

Učenici OŠ ,,Ilija Kišić" godinama obilježavaju Dan knjige. Ove godine po prvi put slaviće i Noć knjige u biblioteci škole. Program knjizi u čast pripremila je prof. Tamara Komar sa učenicima VI i VIII razreda. Slaveći knjigu učenici će govoriti o Migelu de Servantesu, Don Kihotu, ali i o sebi. Na to ukazuje i tema koja ih je okupila: U meni živi i Don Kihot i Sančo Pansa. 

 

Interesovanje učenika za Servantesovo remek-djelo i želju da ga jednom samostalno i integralno pročitaju pokrenuto je čitanjem fragmenata (epizoda) iz romana. Glavni likovi pomogli su učenicima da krenu putem samospoznaje i shvate svoju jedinstvenost, ali i jedinstvenost drugih. Don Kihot je popevši se na prvi brežuljak shvatio da na svijetu nema nikoga poput njega, a popevši se na drugi spoznao je da ne postoji niko poput Sanča Panse. Na svijetu ne postoje dva ista čovjeka. Kada shvatimo da nema drugog mene i drugog tebe može otpočeti dijalog među nama.

 

Učenicima je data sloboda da svoje čitalačke doživljaje izraze kroz literarne i likovne radove, ali i kroz glumu i istraživački rad. Prirediće i iznenađenje za publiku koja će dobiti priliku da se aktivno uključi u program i postane njegov važan dio i to sve u čast knjige i čitanja.

 

SUDJELUJU:OGANIZATOR:

OŠ ILIJA KIŠIĆ ()

, ,

U meni živi i Don Kihot i Sančo Pansa

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava osmi put će u našoj zemlji biti organizovana na nacionalnom nivou 23. aprila 2021.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige.cg@gmail.com