SLAVLJE KNJIGE 23.APRILA

SLAVLJE KNJIGE 23.APRILA

Objava: 21.04.2020 | Admin

Dragi prijatelji knjige,

U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, odlučili smo da ovogodišnju Noć knjige drugačije osmislimo, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg. Prvi put za sedam godina manifestacija Noć knjige će se održati 23.aprila i to virtuelno a pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco.

Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak koji šalje poruku S KNJIGOM NISI IZOLOVAN! Patuljak Čituljak je knjiški moljac, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Iako je imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. 

I ove godine, u okviru Noći knjige, program će biti raznolik. Predškolske ustanove će objaviti izložbe likovnih radova svojih mališana na društvenim mrežama, škole će objaviti audio i video snimke učenika gdje čitaju odlomke knjiga ili recituju, izdavačke kuće će nam dati preporuke šta čitati u izolaciji, knjižare će organizovati akcije i popuste za online kupovine, portali će organizovati pričaonice kako za najmlađe tako i za stariju publiku, biblioteke i javne ustanove će takođe imati program kroz foto konkurse, izložbe, predstave i razne pričaonice. Video poruke sa odlomcima iz knjiga ali i preporukama za čitanje podijeliće i autori Ksenija Popović, Stefan Bošković, Tanja Bakić, Nikola Nikolić, Dragana Mrkić, Nataša Žurić, Slavica Perović, Aleksandar Bečanović i mnogi drugi.

Gradska knjižara će u Noći knjiga 23. aprila povodom Svjetskog dana knjige ove godine organizovati specijalne popuste i besplatnu dostavu za sve iznose od preko 10 eura putem svog Facebook i Instagram profila, Sajta: novaknjiga.com i porudžbenica na telefon 068 880 151.

Organizacioni odbor Noći knjige je ove godine raspisao nagradni konkurs za sve osnovnoškolce pod nazivom POSADI PRIČU. Poziv osnovnoškolcima je da u napišu priču do 100 riječi gdje od deset zrna (odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, saosjećanje, humanost, pravednost, istrajnost, ljubav, preobražaj.) treba da odaberu jedno koje žele posaditi u svojoj okolini. Nagrađeni rad biće objavljen na Fb stranici Noć knjige Crna Gora 23.aprila.

Noć knjige želi jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjeriti na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ, koristeći savremenu tehnologiju da okupi sve ljubitelje knjige i čitanja.

Pozivamo vas i da redovno pratite aktivnosti na internet stranici i Facebook stranici Noć knjige – Crna Gora jer ćemo sve informacije i program dijeliti na tim kanalima.

PODJELI:

Ostalo u kategoriji NASLOVNA:

O nama

Manifestacija „Noć knjige“ kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava osmi put će u našoj zemlji biti organizovana na nacionalnom nivou 23. aprila 2021.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige.cg@gmail.com